Κορυφαία Τεχνολογία για τη σχεδίαση μεταλλικών κατασκευών
Το StruCad είναι λογισμικό σχεδίασης μεταλλικών κατασκευών το οποίο παράγεται και εξελίσσεται από την εταιρεία AceCad Software Ltd (UK).
Αυτοματοποιεί το σύνθετο έργο της παραγωγής σχεδίων παραγωγής (προπαρασκευή, μοντάζ και ανέγερση), μετράει, μαρκάρει και κατηγοριοποιεί τα υλικά που απαιτούνται σε ένα έργο. Πολλαπλασιάζει την παραγωγικότητα του χρήστη-σχεδιαστή και με τη χρήση του επιτυγχάνεται η πλήρης εξάλειψη λαθών στα σχέδια κατασκευής και ανέγερσης. Σε παγκόσμια κλίμακα, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα σχεδίασης μεταλλικών κατασκευών και στην Ελλάδα ειδικότερα, σημειώνει εξαιρετική επιτυχία στην Ελλάδα.
Μεθοδολογία Χρήσης
Στο StruCad ανεγείρεται εικονικά η μεταλλική κατασκευή στην τελική της μορφή. Χρησιμοποιώντας μια σειρά πολλών και ευέλικτων εργαλείων μοντελοποίησης κόμβων, δημιουργούνται με γραφικό τρόπο τα αντικείμενα που αποτελούν την κατασκευή (δοκοί, πλάκες, ειδικά τεμάχια, κοχλίες, συγκολλήσεις, κ.α.). Ανά πάσα στιγμή, ακόμα και κατά τη δημιουργίας των αντικειμένων, είναι δυνατή η επισκόπηση του μοντέλου σε τρεις διαστάσεις και η αυτόματη παραγωγή δοκιμαστικών κατασκευαστικών σχεδίων. Με τo StruCad, ο κάθε χρήστης έχει στη διάθεσή του το πιο παραγωγικό περιβάλλον σχεδίασης για μεταλλικές κατασκευές.
Δημιουργία δοκών
Ο χρήστης ορίζει ταχύτατα στο χώρο το ραβδωτό φορέα της κατασκευής (μέλη και διατομές) χρησιμοποιώντας πρότυπες διατομές του εμπορίου από την πολύ πλούσια και οργανωμένη βιβλιοθήκη διατομών του προγράμματος ή διατομές οριζόμενες από τον ίδιο. ο χρήστης έχει στη διάθεση του εργαλεία με πολλούς αυτοματισμούς και μεγάλες δυνατότητες για τον ορισμό εκκεντροτήτων, κλίσεων και μετατοπίσεων ώστε να τοποθετήσει με ακρίβεια τα μέλη στο χώρο. Στη συνέχεια, εφαρμόζονται οι τύποι συνδέσεων στα άκρα των μελών.
Ορισμός Συνδέσεων
Το StruCad διαθέτει δύο μεθόδους για τον ορισμό των συνδέσεων: Με τη πρώτη μέθοδο (macro connection) ο χρήστης επιλέγει μια σύνδεση από τη μεγάλη βιβλιοθήκη τυποποιημένων συνδέσεων που υπάρχει ενσωματωμένη στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια, ορίζει κατάλληλα τις τιμές των παραμέτρων και εφαρμόζει τη σύνδεση όπου απαιτείται. Με τη δεύτερη μέθοδο (interactive connection), ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια σειρά από προηγμένα εργαλεία μοντελοποίησης στερεών ώστε να δημιουργήσει τη σύνδεση όπως επιθυμεί, να την καταχωρήσει στη βιβλιοθήκη συνδέσεων και στη συνέχεια να την χρησιμοποιήσει στο ίδιο ή σε επόμενο έργο. Επιπλέον, με τη δεύτερη μέθοδο είναι εφικτός ο ορισμός και η τοποθέτηση αντικειμένων παραμετρικά ώστε η ίδια σύνδεση να εφαρμόζεται σωστά και σε άλλα μέλη με διατομή διαφορετική από αυτή στην οποία έγινε η δημιουργία της παραμετρικής σύνδεσης. Με τις δυνατότητες αυτές, πρακτικά δεν υπάρχει κόμβος ο οποίος να μην μπορεί να μοντελοποιηθεί στο StruCad.
Οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της μοντελοποίησης, ο χρήστης μπορεί να παράγει το στερεό μοντέλο της κατασκευής το οποίο αποτελεί και το κυριότερο εποπτικό εργαλείο.
Έλεγχοι συμβατότητας
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του StruCad είναι οι έλεγχοι συμβατότητας, δηλαδή η επαλήθευση από το σύστημα ότι οι δοκοί, οι πλάκες και οι βίδες είναι σωστά τοποθετημένες και δε συγκρούονται τα αντικείμενα μεταξύ τους. Κατά τη διαδικασία αυτή, το StruCad κάνει έλεγχο για λανθασμένες τοποθετήσεις αντικειμένων (μελών, συνδέσεων, συγκολλήσεων, κ.λ.π.), με σκοπό να ανιχνεύσει και να υποδείξει τα προβληματικά σημεία (clash detection). Επίσης, ελέγχει αν η περιοχή χώρος γύρω από κάθε παξιμάδι είναι ελεύθερος ώστε οι κοχλίες να μπορούν να βιδωθούν με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων. Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται αυτόματα και τα λάθη που ανιχνεύονται κάθε φορά, υποδεικνύονται γραφικά από το πρόγραμμα.
Καταμέτρηση και ονομασία υλικών
Η καταμέτρηση και η ονομασία των αντικειμένων που αποτελούν την μεταλλική κατασκευή γίνεται αυτόματα από το ενιαίο σύστημα μαρκαρίσματος του StruCad το οποίο είναι έτσι προγραμματισμένο ώστε διαφορετικά αντικείμενα (ποιότητα υλικού, διαστάσεις, διάτρηση, …) να έχουν διαφορετικά μαρκαρίσματα. Πριν τη δημιουργία των σχεδίων και των καταλόγων υλικών, το πρόγραμμα συγκρίνει τα αντικείμενα μεταξύ τους και τους δίνει ονόματα (μαρκαρίσματα) που τα «συνοδεύουν» στην κατασκευή και την ανέγερσή τους εκτός και αν αυτό χρειαστεί να αλλάξει είτε γιατί άλλαξε κάποια ιδιότητά του, είτε γιατί έτσι θέλησε ο χρήστης μέσω της σχετικής εντολής. Το μαρκάρισμα δεν είναι τίποτε άλλο από έναν αριθμό ο οποίος εμφανίζεται στα σχέδια, στους καταλόγους υλικών αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση που θα χρειαστεί να το αναζητήσουμε με «το όνομά του». Αν κατά τη σύγκριση, διαπιστωθεί η ύπαρξη όμοιων αντικειμένων (δηλαδή αποτελούν επαναλήψεις του πρότυπου), τότε το μαρκάρισμά τους είναι το ίδιο και στα σχέδια και τους καταλόγους υλικών αναφέρονται οι επαναλήψεις τους. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να θέσει κανόνες και περιορισμούς ώστε να καθορίσει τα όρια τιμών εντός των οποίων μπορούν να κυμαίνονται τα μαρκαρίσματα και να χωρίσει το έργο σε φάσεις κατασκευής είτε γιατί αυτό απαιτείται από τις διαδικασίες παραγωγής της επιχείρησης, είτε γιατί επιβάλλεται από τη φύση του έργου.
Σχέδια παραγωγής
Το StruCad είναι σε θέση να παράγει όλα τα απαιτούμενα σχέδια κοπής και διάτρησης δοκών, πλακών και ειδικών τεμαχίων και σχέδια μοντάζ των συγκροτημάτων για την κατασκευή (κοπή, διάτρηση και μοντάζ) των συγκροτημάτων στο εργοστάσιο αλλά και για την ανέγερση τους από τα συνεργεία. Αν μετά τη δημιουργία των σχεδίων γίνουν μεταβολές ή προσθήκες στο μοντέλο της κατασκευής, το StruCad μπορεί να δημιουργήσει νέα και να διαγράψει τα άχρηστα πλέον σχέδια ώστε η βιβλιοθήκη των σχεδίων να είναι ενημερωμένη με τις τελευταίες αλλαγές του μοντέλου και να δημιουργήσει μία αναφορά για το ιστορικό των αναθεώρησης των σχεδίων. Όλα τα σχέδια ταξινομούνται σε κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους: σχέδια τρισδιάστατων όψεων, γενικής διάταξης, πολυμελών και μονομελών συγκροτημάτων, κοπής μελών και τεμαχίων, κοπής πλακών και αναπτυγμάτων σε κλίμακα 1:1.
Κατάλογοι υλικών
Το StruCad μπορεί να παράγει αυτόματα πάρα πολλές αναλυτικές αναφορές στις οποίες τα αντικείμενα της κατασκευής ταξινομούνται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (ανά είδος, ανά μαρκάρισμα, ανά συγκρότημα, ανά θέση ανέγερσης, κ.α.). Οι αναφορές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση παραγγελιών και την κοστολόγηση των απαιτούμενων υλικών με μεγάλη ακρίβεια. Επίσης, υπολογίζονται και εμφανίζονται στις αναφορές τα αναλυτικά και συνολικά μήκη, βάρη και επιφάνειες βαφής.
Σύνδεση με CNC
Με τη συνεργασία ειδικής εφαρμογής, το StruCad μπορεί να παράγει αυτόματα αρχεία ΝC για μηχανές CNC κατεργασίας δοκών και πλακών για την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας κοπής και διάτρησης των αντικειμένων της κατασκευής.
Προσαρμοστικότητα
Το StruCad προσαρμόζεται στις προδιαγραφές παραγωγής της κάθε επιχείρησης. Οι πληροφορίες που παράγονται (σχέδια, αρχεία, αναφορές) καθορίζονται και ελέγχονται πλήρως από αρχεία παραμέτρων τα οποία προδιαγράφονται ανάλογα ώστε στα σχέδια να τυπώνονται τα επιθυμητά στοιχεία (πινακίδες, layout, κ.τ.λ.) Επιπλέον, οι κατάλογοι υλικών (διατομών, κοχλιών, ποιότητας χάλυβα, κ.α.) μπορούν να επεκταθούν ή/και να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και έργου.
Περιβάλλον Χρήσης
Το StruCad είναι αυτόνομη εφαρμογή και λειτουργεί σε περιβάλλον Microsoft Windows XP και 2000. Το περιβάλλον στο οποίο εργάζεται ο χρήστης μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος της εργασίας που κάνει κάθε στιγμή. Για παράδειγμα, διατίθεται μία ανεξάρτητη εφαρμογή η οποία ονομάζεται StruCad 2D Drawing Explorer για τη διαχείριση, την επισκόπηση και την εκτύπωση των σχεδίων ενώ για την παρουσίαση της κατασκευής σε εικονικό περιβάλλον υπάρχει η εφαρμογή StruWalk.
Εκπαίδευση και Τεχνική Υποστήριξη
Η εκπαίδευση των χρηστών γίνεται με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο διαρκεί πέντε εργάσιμες μέρες. Επιπλέον, παρέχεται εγκατάσταση του StruCad, παραμετροποίησή του σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και υψηλού επιπέδου τεχνική υποστήριξη μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail) και άμεσης σύνδεσης με το σταθμό εργασίας (οn-line).
Το StruCad προωθεί και υποστηρίζει η Computer Control Systems A.E.




Εδώ παρουσιάζουμε αποσπάσματα από τις ομιλίες των συνέδρων και φωτογραφικό υλικό κατά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου από το panel του βήματος και τον εκθεσιακό χώρο.