Χρήστος Σπίρτζης: Τα έργα που παραλάβαμε κολλημένα, τώρα τρέχουν όλα
Χρήστος Σπίρτζης: Τα έργα που παραλάβαμε κολλημένα, τώρα τρέχουν όλα
«Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη και έχει παρά πολλά σημεία που είναι πολύ ευνοϊκά για τη χώρα», τόνισε ο Υπουργός
ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στις αποφάσεις της προχθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα, στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και τη δημοσιογράφο κ. Γιάννα Παπαδάκου.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ακόμη, ότι για την επόμενη ημέρα υπάρχει συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική. Ο κ. Σπίρτζης μίλησε επίσης για το νέο πρόγραμμα έργων που προωθεί η Κυβέρνηση και το ΎΠΟΜΕΔΙ και τόνισε χαρακτηριστικά: «Καταθέσαμε 30 έργα για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να έχουμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για τα μεγάλα έργα υποδομών την επόμενη δεκαετία».
Ο ίδιος μίλησε ακόμη για τα κολλημένα από την προηγούμενη κυβέρνηση έργα, τα οποία, όλα έχουν επανεκκινηθεί και τόνισε ότι: «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα παλεύουμε πραγματικά, είναι μια δεύτερη διαπραγμάτευση που γίνεται για να αλλάξουν προς το βέλτιστο οι συμβάσεις παραχώρησης -κι έχουν αλλάξει- για να επανεκκινηθούν τα έργα που ήταν σταματημένα με χιλιάδες προβλήματα, κι έχουν ξεκινήσει, για να μειώσουμε τις απαιτήσεις και των παραχωρησιούχων και των εργοληπτών και αυτό έχει υλοποιηθεί. Τα έργα που παραλάβαμε κολλημένα, τώρα τρέχουν όλα».
Τέλος, ο Υπουργός ΎΠΟΜΕΔΙ απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το διαγωνισμό που αφορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και για το θέμα των υποτιθέμενων διαγραφών βουλευτών μηχανικών από το ΤΕΕ.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Δημοσιογράφος: Είναι μαζί μας ο κ. Χ. Σπιρτζης. Υπουργός Μεταφορών, καλό μεσημέρι
Υπουργός: Καλό μεσημέρι, τι κάνετε;
Δημοσιογράφος: Τι να κάνουμε σας είχαμε και περιμένατε, ξέρω ότι σε λίγο μπαίνετε στο υπουργικό αλλά είναι και οι υποχρεώσεις μας. Είμαστε την επομένη του Eurogroup. Θέλω να μου πείτε την αίσθησή σας. Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε γιατί όλο και κάτι χάνουμε. Είναι κι ένας συμβιβασμός. Εσείς το έχετε πει η κυβέρνηση και αν το ταμείο είναι θετικό, η αίσθηση σας είναι θετική από την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Υπουργός: Καταρχάς, θέλω να πω, ότι προφανώς είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και έχει παρά πολλά σημεία που είναι πολύ ευνοϊκά για τη χώρα. Και θα είμαι πολύ συγκεκριμένος. Το πρώτο, είναι ότι έχουμε ένα κλείσιμο ουσιαστικά της αξιολόγησης που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η αξιολόγηση έπρεπε να είχε γίνει τον Αύγουστο του 2014 και να είχε τελειώσει. ‘Έχουμε λοιπόν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα μέτρα.
Στις 24 Μαΐου αυτό θα αποφασιστεί και τυπικά και αμέσως μετά εκταμιεύεται η δόση που δεν είναι μόνο τα 5.5 δις που είναι οι υποχρεώσεις της χώρας στους δανειστές, είναι πρόσθετα χρήματα τα οποία θα είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία, για να τρέξουν έργα, να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου, να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία άλλη εποχή από αυτή που είχαμε συνηθίσει μέχρι και σήμερα.
Το δεύτερο θετικό της χθεσινής συμφωνίας είναι το χρέος. Σε επίσημο ανακοινωθέν πλέον και πιστεύουμε ότι μέχρι τις 25 θα έχουν δρομολογηθεί κάποια θέματα γύρω από αυτό. Υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για το πώς αναπροσαρμόζεται το ελληνικό χρέος. Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε όπως έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό, στο τρίτο βήμα μετά την αξιολόγηση που είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση. Κι αυτό που θα ήθελα να πω, είναι, ότι βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από όλη τη χθεσινή διαδικασία.
Το πρώτο είναι, η ομολογία πολλών στελεχών της ευρωπαϊκής επιτροπής των δανειστών αλλά και ηγετών των άλλων χωρών, ότι η Ελλάδα είναι συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της και σε αυτά που έχει δεσμευτεί. Αυτά δεν τα έχουμε συνηθίσει και καλό είναι να το λέμε, γιατί όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, ακούγαμε ότι είμαστε μια χώρα που έχει απομονωθεί, ότι έρχεται η καταστροφή, ότι πάμε σε εκλογές …
Δημοσιογράφος: Ναι είχαμε δυσοίωνες προβλέψεις, όμως ας το ξεπεράσουμε αυτό…
Υπουργός: Μέχρι και χθες το απόγευμα, όχι να μην το προσπερνάμε, γιατί δεν πρέπει να τα ξεχνάμε και είναι καλό να βλέπουμε ποιος παίζει ένα παιχνίδι που δεν είναι μόνο καταστροφικό για την κυβέρνηση, είναι καταστροφικό για τη χώρα. Μέχρι χθες το απόγευμα υπήρχαν συστημικά μέσα ενημέρωσης, που ενημέρωναν τους πολίτες ότι πάμε σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα, ότι καταρρέει η κυβέρνηση, ότι δεν θα έχουμε συμφωνία και αυτό γινόταν όχι με την ανοχή, αλλά με τη συμμετοχή της ΝΔ εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Δημοσιογράφος: Πάντως η ΝΔ και σήμερα δεν έχε βγάλει θετική ανακοίνωση, κι εδώ όσοι μιλάν στον σταθμό, εγώ άκουσα και τον κ. Δένδια νωρίτερα, λένε ότι δεν είναι θετική αυτή η συμφωνία.
Υπουργός: Η ΝΔ έχει ένα δυϊσμό στη τακτική της. Ή μας κατηγορεί ότι τα δίνουμε όλα ή μας κατηγορεί ότι πάμε τη χώρα στην καταστροφή. Ας αποφασίσει ποια είναι η γραμμή της και μετά θα απαντήσουμε. Σε αυτό όμως που σίγουρα έχει επενδύσει η ΝΔ, είναι ότι η χώρα καταρρέει, ότι δε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στην αξιολόγηση, δε θα κλείσει η αξιολόγηση δηλαδή, δε θα κλείσει η συμφωνία. Δε θα πάρουμε τη χρηματοδότηση. Είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δε θα ανοίξουν οι τράπεζες μετά το Πάσχα
Δημοσιογράφος: Όλοι τα ακούγαμε. Εδώ ζούμε κ. Σπίρτζη. Ας δούμε την επόμενη μέρα. Άκουσα προσεκτικά τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων χθες το βράδυ, άκουσα και τον κ. Τσακαλώτο, τον κ. Νταισελμπλουμ, τον κ. Μοσκοβισί, όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το πρόγραμμα έχει τα θετικά του σημεία εξ αντικειμένου, δε γίνεται να το παραγράψεις. Αυτό το πρόγραμμα όμως, δε μπορεί να προχωρήσει, αν δεν έρθει η ανάπτυξη, αν δεν έρθουν επενδύσεις ή αν δε βελτιωθεί το πρεστίζ της χώρας για να έρθουν οι επενδύσεις. Η οικονομία είναι ψυχολογία. Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος, είμαιι νομικός, αλλά το έχω διδαχθεί την πολιτική οικονομία, ότι η οικονομία το πρώτο που είναι, είναι ψυχολογία. Απλά θέλω να σας ρωτήσω, επειδή είστε σε ένα υπουργείο που έχει τέτοια περιθώρια και που μπορεί να συμμετέχει σε μια πορεία ανάπτυξης, θέλω να μου πείτε τι ελπίδες υπάρχουν για να έρθει η περίφημη ανάπτυξη την οποία την περιμένουμε εδώ και 5 χρόνια τουλάχιστον.
Υπουργός: Δεν υπάρχουν ελπίδες ποια, υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική και υπάρχουν και συγκεκριμένα έργα. Καταρχάς να πούμε ότι, ό,τι έργο υπήρχε μεγάλο, μεσαίο ή μικρό που ήταν σταματημένο, είτε τυπικά είτε στην ουσία του, έχει ξεκινήσει. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα παλεύουμε πραγματικά, είναι μια δεύτερη διαπραγμάτευση που γίνεται για να αλλάξουν προς το βέλτιστο οι συμβάσεις παραχώρησης κι έχουν αλλάξει, για να επανεκκινηθούν τα έργα που ήταν σταματημένα με χιλιάδες προβλήματα, κι έχουν ξεκινήσει, για να μειώσουμε τις απαιτήσεις και των παραχωρησιούχων και των εργοληπτών. Κι αυτό έχει υλοποιηθεί.
Επομένως μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για τα έργα που παραλάβαμε κολλημένα και τρέχουν όλα. Ήδη το Λευκτρο-Σπάρτη παραδόθηκε. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει παραδοθεί η περιφερειακή της Καλαμάτας, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι πέντε αυτοκινητόδρομοι. Εκκινήθηκε το Μετρό Θεσσαλονίκης που ήταν 4 χρόνια κολλημένο. Ξεκόλλησαν τα έργα στο αεροδρόμιο των Χανίων. Δύο έργα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και βγήκαν νέα έργα στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Δημοσιογράφος: Στα Περιφερειακά αεροδρόμια, που βρίσκεται το θέμα κύριε Υπουργέ;
Υπουργός: Στα Περιφερειακά αεροδρόμια που έμειναν στο δημόσιο, όχι τα περιφερειακά που έγινε το σύμφωνο παραχώρησης. Βγήκε το νέο αεροδρόμιο της Πάρου και όσον αφορά τη διαπραγμάτευση που έγινε για τις άγονες γραμμές επεκτείνουμε τον αεροδιάδρομο της Σύρου για να μπορεί να δέχεται μεγαλύτερα αεροπλάνα και καταθέσαμε 30 έργα για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να έχουμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για τα μεγάλα έργα υποδομών την επόμενη δεκαετία.
Δημοσιογράφος: επειδή έχω πάρα πολλές ερωτήσεις από εκεί. Αυτό το θέμα με τον Περιφερειακό της Αφάντου, επειδή είναι δρόμος.
Υπουργός: Θα μου επιτρέψετε, δεν το γνωρίζω, δεν είναι στο Υπουργείο.
Δημοσιογράφος: Δεν είναι στο Υπουργείο σας, γιατί είναι στο Υπουργείο Πολιτισμού αυτή η τροπολογία που έφερε την αναστάτωση εκεί και το ανέτρεψε αυτό, το οποίο μας το είχε προαναγγείλει ο κ. Πιτσιόρλας και μετά από 3 μέρες νομοθετήθηκε από τον κύριο Μπαλτά. Υπήρξε μια τροπολογία, που προκάλεσε αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και είναι ένα από τα έργα, τα οποία τα αναφέρει και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, για αυτό σας ρωτάω τώρα. Αφορά δρόμο και εμμέσως αφορά εσάς, δεν είναι του Υπουργείου σας.
Υπουργός: Εμείς πολύ συχνά δεχόμαστε κριτική, γιατί: πρώτον υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον και κάνουμε πραγματική διαπραγμάτευση. Δε χαριζόμαστε ούτε στους δανειστές, ούτε στα συμφέροντα. Δεύτερον, γιατί αρνούμαστε – και είναι και θέμα ιδεολογίας και είναι και θέμα αρχών και του πως κινείται ο καθένας– να απαξιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, τους νόμους, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να γίνει μια επένδυση. Όποιοι επενδυτές θέλουν να έρθουν στη χώρα μας με μεγάλη χαρά….
Δημοσιογράφος: ….αλλά στο πλαίσιο της νομιμότητας. Τώρα μιλάτε σε έναν άνθρωπο, που έχει γράψει πολλά για αυτό το θέμα…
Υπουργός: Αυτό που γινόταν επί ΝΔ, όποιος επενδυτής συναντούσε μια δυσκολία που δεν ήταν σύμφωνη με τα επιχειρηματικά του σχέδια, να ξεσκίζουμε το θεσμικό πλαίσιο της χωροταξίας, της πολεοδομίας, του περιβάλλοντος, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων μας. Αυτά όποιος θέλει να πάει να τα κάνει σε μια άλλη χώρα. Δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα για όνομα του θεού. Προφανώς πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες και θεσμικά και επιχειρησιακά, οι οποίες θα προσεγγίσουν επενδυτές, αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πούμε ότι δε μας νοιάζει που έχει αρχαιότητες. Δεν μας νοιάζει που είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Να έρθουν όποιοι επενδυτές θέλουν... Δεν είναι έτσι. Προφανώς είμαστε σε μια κατεύθυνση να προσεγγισθούν επενδυτές να επενδύσουν, να γίνουν μονάδες. Θεσμικά έχουμε ξεκινήσει και πολύ σύντομα θα έρθει στη Βουλή απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών και ηλεκτρονικά συστήματα, για να μην έχουμε αυτό το χάλι που αντιμετωπίζαμε. Αλλά είναι άλλο αυτό και ….
Δημοσιογράφος: Αυτό πρέπει να το κάνετε. Γιατί ακούω για ανθρώπους, οι οποίοι είναι έντιμοι επενδυτές και εδώ έχουν φέρει τα χρήματα τους και υποφέρουν από τη γραφειοκρατία.
Υπουργός: Υποφέρουν από τη γραφειοκρατία, τις διαδικασίες και όχι μόνο. Εγώ θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Υποφέρουν από αδιαφανείς διαδικασίες, από εκβιασμούς επιτηδείων….
Δημοσιογράφος: Ακούστε η γραφειοκρατία γεννά και την παρανομία. Έτσι; Υπάρχουν οι επιτήδειοι που την εκμεταλλεύονται, γιατί ο άλλος έχει ανάγκη να προχωρήσει την επένδυση του. Εδώ είμαστε…εσείς έχετε εμπειρία από ιδιώτες και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.
Υπουργός: Συμφωνώ απολύτως…τα έχω δει στο επάγγελμα μου.
Δημοσιογράφος: Μια και μιλάτε για το επάγγελμα σας πρέπει να σας ρωτήσω και για αυτό. Σας διέγραψαν από τον χώρο που είσαστε χρόνια.
Υπουργός: Όχι δεν μας διέγραψαν.
Δημοσιογράφος: Κι αυτό δεν αφορά μόνο εσάς, αφορά και τον κ. Τσίπρα, τον κύριο Φλαμπουράρη.
Υπουργός : Δε μας διέγραψαν. Καταρχήν θέλω να πω ένα πράγμα. Πρώτον δεν ασχολούμαι με αθλιότητες. Δεύτερον, δεν υπάρχει διαδικασία διαγραφής, οπότε να αφήσει ο κ. Στασινός τα επικοινωνιακά παιχνίδια κατ’ εντολήν του κόμματος του. Εγώ περιμένω πραγματικά με μεγάλη προσμονή ο κ. Στασινός να με παραπέμψει στο πειθαρχικό, γιατί ο καθένας, όταν υπηρετεί σε μια θέση παίρνει και την ευθύνη του, δεν κρύβεται πίσω από κάποιον άλλον. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να παραπέμψει οποιοδήποτε στο πειθαρχικό, αυτός που μπορεί να το κάνει είναι ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Δεν είναι ούτε η Διοικούσα, ούτε η Αντιπροσωπεία, ούτε κανείς άλλος. Αν θέλει να πάρει τις ευθύνες του ο κ. Στασινός ως πρόεδρος του ΤΕΕ, να μας παραπέμψει, για να αποκαλυφθεί και όλο του το επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει παίξει. Μιας και στο Πειθαρχικό του ΤΕΕ, δεν υπάρχει η διαδικασία διαγραφής. Δυστυχώς δεν υπάρχει η διαδικασία διαγραφής. Θα ήταν καλό να εισηγηθεί την υπουργική απόφαση, και να υπάρχει διαδικασία διαγραφής. Εγώ θα την υπογράψω με μεγάλη χαρά. Γιατί υπάρχουν πολλά μέλη του ΤΕΕ ή κάποια μέλη του ΤΕΕ, που έχουν ντροπιάσει το επάγγελμα και πρέπει κάποια στιγμή και το ΤΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες του.
Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω τώρα μια τελική ερώτηση για το χρέος. Ελάφρυνση χρέους μετά από το 2018 - άκουσα χθες και τον κύριο Νταισελμπλουμ – σε τρεις φάσεις, με προϋποθέσεις βεβαίως. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Γιατί ακούει ο κόσμος διάφορα.
Υπουργός: αυτό πρακτικά σημαίνει με δύο λόγια, ότι η συμφωνία που είχαμε κάνει το καλοκαίρι, που είχαμε συμφωνήσει την αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί οι δανειστές από την πλευρά της Ευρώπης δεν δέχονταν το κούρεμα του χρέους. Αυτό λοιπόν επειδή το ακούω επικοινωνιακά να το παίζουν τώρα. Δεν είναι τωρινή απόφαση. Είναι συμφωνία πέρυσι το καλοκαίρι. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει τρία στάδια. Το ένα που αντιμετωπίζουμε, είναι τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2018.
Το δεύτερο στάδιο είναι, μετά το 2018 , για τα επόμενα χρόνια που θέλουμε να υλοποιήσουμε, και να πάνε πολύ αργότερα, και στο τέλος να γίνει μια συνολική ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που σημαίνει ότι θα είναι μικρότερο ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ στην αποπληρωμή του χρέους. Ότι τα ελληνικά ομόλογα τα κέρδη που έχουν πλέον τα κράτη, από τα ελληνικά ομόλογα μέχρι που η οικονομία θα πηγαίνει καλύτερα, δεν θα πηγαίνουν ως κέρδη στα κράτη, αλλά θα επιστρέφουν στη χώρα μας και με τον τρόπο αυτό να έχουμε μια επί της ουσίας συνολική απομείωση του ελληνικού χρέους και να το καταστήσει βιώσιμο. Αυτό δεν το έχουμε σήμερα.
Είναι η κεντρική διαφωνία που υπήρχε για το χρέος μεταξύ της σημερινής Κυβέρνησης και της προηγούμενης, που έλεγε αγκαλιά με τον κ. Σόιμπλε, ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Δημοσιογράφος: Το οποίο βεβαίως τώρα και οι ευρωπαίοι λένε. Το ΔΝΤ, το έχει πει από παλιά για να είμαστε ειλικρινείς, μέσα σε όλες τις αδυναμίες του, ότι πραγματικά φαίνεται ότι αν δεν κουρευτεί το χρέος όλα αυτά που γίνονται θα πάνε σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο.
Υπουργός: Παρακαλώ να θυμίσω ότι το ελληνικό χρέος δεν το δημιούργησε η σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Μόνο αυτό δεν έχουμε ακούσει. Ο κύριος Μητσοτάκης λίγο πολύ μας είπε στη Βουλή, ότι το χρέος σταμάτησε να είναι βιώσιμο από τη σημερινή κυβέρνηση.
Δημοσιογράφος: Να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Πότε θα έρθει αυτός ο νόμος με την άδειες;
Υπουργός: βγαίνει στη διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα
Δημοσιογράφος: αυτή την εβδομάδα βγαίνει στη διαβούλευση. Τις τηλεοπτικές άδειες εννοώ για να καταλάβει ο κόσμος.
Υπουργός: όχι, δεν εννοώ για τις τηλεοπτικές άδειες. Νόμιζα για τα έργα που συζητούσαμε πριν. Για τις τηλεοπτικές άδειες, βγαίνει ο διαγωνισμός στον αέρα και δεν θα είναι η μόνη θεσμική κίνηση που θα γίνει.
Δημοσιογράφος: Σε σχέση με αυτό το θέμα λέτε;
Υπουργός: Σε σχέση με αυτόν το χώρο, δηλαδή με το τηλεοπτικό τοπίο και πως μπαίνει σε μια υγιή βάση για να λειτουργήσει.
Δημοσιογράφος: Δώστε μας μια πρόγευση, μιας και το είπατε.
Υπουργός: Δεν έχουμε κρύψει κάτι. Το έχουμε πει στο παρελθόν. Παραλάβαμε μια νομοθεσία, η οποία επέτρεπε να υπάρχουν τηλεοπτικά κανάλια χωρίς άδειες. Να χρησιμοποιούνται συχνότητες ….
Δημοσιογράφος: όχι εννοώ για τη θεσμική παρέμβαση.
Υπουργός: Η θεσμική παρέμβαση λοιπόν είναι η διόρθωση του χάρτη συχνοτήτων. Διότι το Υπουργείο έχει μια μελέτη με 275 σημεία και βγήκε μια Υπουργική Απόφαση, που δεν συνάγει με τη μελέτη του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Πειραιά, που είχε παραλάβει το Υπουργείο, που είχε σχεδόν τα μισά σημεία. Επομένως η μισή Ελλάδα κι όλες οι ακριτικές περιοχές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση.
Δημοσιογράφος: Κατάλαβα. Λέτε ότι έτσι όπως είναι σήμερα, παρά το ότι έχει διασκορπιστεί παντού αυτός ο χάρτης δεν έχει πάει στα καίρια σημεία., που είναι οι ακριτικές περιοχές.
Υπουργός: Δεν έχει πάει σε όλη την Ελλάδα. Δεν έχει πιάσει όλους τους στόχους που όριζε η μελέτη. Δεν πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που όριζε η μελέτη. Δεν έχουμε δηλαδή εκπομπή HD για όλα τα κανάλια, όπως όριζε η μελέτη.
Δημοσιογράφος: Κύριε Σπίρτζη, σας ευχαριστώ πολύ. Να σας αφήσω να πάτε και στο Υπουργικό.
Υπουργός: Να είστε καλά.




Εδώ παρουσιάζουμε αποσπάσματα από τις ομιλίες των συνέδρων και φωτογραφικό υλικό κατά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου από το panel του βήματος και τον εκθεσιακό χώρο.